Tohumlamadan Sonra İneklerin Davranışları

Tohumlanan İneğin İlk Haftası

 


* İneklerin doğum yaptıktan sonra kızlık göstermesi çok önemlidir. Özellikle doğumdan sonra ilk kızgınlığını görmek çok daha önemli bulgudur. İneğin ilk kızgınlığını ve ikinci kızgınlığını takip edip kaydetmek gerekir. Her şey istediğimiz gibi yolundaysa, üçüncü kızgınlık görüldüğünde artık ineğe tohumlama yapılabilir.

* İnek kızgınlık belirtileri gösterir. Bu belirtiler iyi takip edilmelidir. Birçok kızgınlık belirtisinin içinde en önemlisi “durmadır”. Başka ineklerin üstüne atlamasına izin veren inek tam anlamıyla kızgınlıktadır.

 

Peki İneklerin Kızgınlığa Gelip Gelmediğini Nasıl Bileceğiz?

İneklerde Kızgınlık Belirtileri Nelerdir?

 

* İştahı azalır.

* Komşu hayvanları ve kendini yalamaya başlar.

* Hayvan heyecanlı, sinirli ve huzursuzdur.

* Sık sık böğürür.

* Sütü azalar.

* Ağzı salyalanır.

* Vulva şişkin, kızarık ve nemlidir.

* Diğer ineklerin üzerine atlamasına izin verir ve atladıklarında kaçmaz.

* Bel bölgesi sıkıldığında kuyruğunu kaldırarak çiftleşme pozisyonu alır.

* Vulvadan bol miktarda pişmemiş yumurta akına benzer berrak “ÇARA” gelir.

* Kızgınlık sonrasındaki ikinci ve üçüncü günlerinde, ineklerin %50’sinde, düvelerin ise %90’ında ferçten hafif kanlı akıntı(kanama) olur.

* Diğer ineklerin felçlerini koklarlar, kızgınlığa yaklaşan veya kızgın olan ineklerin arka kısımlarına çenesini sürterler.

* Kızgınlık başlangıcına yaklaşan inekler, bir araya toplama eğilimini gösterirler, etrafında boğa olması durumunda ise, mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimini gösterirler.

 

* Özetlemek gerekirse, bu şekilde anlatılan ilk haftada bazen sorunlar çıkmakta ve gebelik meydana gelememektedir. Böyle durumlarda tohumladığımız ve gebe olmasını istediğimiz inek gebe kalmaz. Biz dışarıdan yumurta yolunda olup biteni görmediğimiz için umutla bekleriz. Fakat inek gebe kalamamıştır.

 

Hangi Durumlarda İnekler Kızgınlık Göstermez?

* Birinci engel, İnekler doğum yaptıktan ve süt vermeye başladıktan sonra, hızlı bir şekilde zayıflıyorsa kızgınlık göstermeyebilir. İnekler kendilerinde gerekli olan enerjiyi bulduktan sonra kızgınlık gösterir ve tohumlama yapılabilir.

* İkinci engel yumurtanın cılız olması, tohumlamadan sonra yumurta yoluna ulaşan spermalar dölleyecek yumurta bulmadığında inek gebe kalamaz.

* Üçüncü engel, inekler kızgınlık gösterir ama zamanını takip edilmediğinde ve kızgınlık gösterdikten sonra tohumlama yapıldığında inek gebe kalmaz.  Yumurtanın yumurta yoluna düşmesinden sonra, en iyi şartlarda, ömrü 6 saattir. Fakat spermanın ömrü 4 kat daha fazladır. Yani 24 saattir. Ayrıca spermanın sayısı milyonlarcadır. Sonunda bir tek sperm döllenmeyi sağlasa bile yumurtanın yanına 30-40 sperm ulaşabilir.

* Dördüncü engel “tanışma” ile ilgilidir. Zigot oluşmuş, bölünme safhalarını geçirmiş, 7 günlük yola dayanmış fakat, bu arada enerjisi de tükenmiş ise, rahim ile tanışma esnasında gereken İnterferon TAU düzeyi düşük kalmıştır. Uterus yeterli enerjiyi ve dolayısıyla İnterferon TAU düzeyini algılayamadığı embriyoyu kabul etmez. Bir benzetme yaparsak “tanışma” olmaz. Böylece cılız, yorgun embriyo kendine yuvalanacak bir yer bulamaz.

* Beşinci engel uterusun yeterince hazır olmamasıdır. Uterus yangılı ise (metritis) embriyoyu kabul edip, yuvalanmasına izin verecek halde değildir. Nidasyon sağlayamayan (yuvalanamayan) embriyo ölür.


İneklerde Kızgınlık Sonrası Kanama Olması Ne Anlama Gelir?

 

**İneklerde kızgınlık sonrası kanama, genellikle kızgınlığın üçüncü dönemi olan kızgınlık sonrası dönemde meydana gelir. Bu dönemde meydana gelen kanamanın, sadece kızgınlığın sona erdiğini gösterip, döl tutmaması veya tutması ile ilişkilendirilmez.


İneklerde Tohumlamadan Sonra Beyaz Akıntının Gelmesi Ne Anlama Gelir?

**İneklerde tohumlamadan sonra bir kaç gün içinde beyaz akıntı gelmesi, her şeyin yolunda gittiği, fakat tohumlamanın kesin tutup tutmadığı hakkında herhangi kesin bir şey söylenemez.


İneklerde Kızgınlık Süresi Kaç Gündür?

**Gebe olmayan inekler normal olarak her 21 günde bir kızgınlığa gelir. Ayrıca gebelik sağlanmadığı süre zarfında ineklerde kızgınlık ortalama olarak 18-21 günde bir tekrarlanır. İneğin rahminde kist ve uterus yangısı gibi hastalıklar olmadığında inek mutlaka kızgınlığa gelir.


İnekler En Fazla Hangi Saatlerde Kızgınlık Gösterir?

**Çok daha iyi bir verim alabilmek için, akşam geç ve sabah erken saatlerde kızgınlık takibini yapmak lazım. Ayrıca ineklerin en fazla kızgınlık gösterdiği saatler, akşam geç ve sabah erken saatlerdir.

 

İneklerin Kızgınlık Göstermesi İçin Neler Yapılmalıdır?(Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız)

 

İnek veya Düvelerde Tohumlama Ne Zaman Yapılır? (Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız)

 

İneklerde Suni Tohumlama Tekniği (Ayrıntılı Bilgi İçinTıklayınız)


Yorum Gönder

1 Yorumlar