Hayvanlarda Apse(İrin-İltihap) Tedavisi

Apseler

* Bunlar, diğer bir ifadeyle irin olarak bilinen bitişik bir doku kapsülü içinde bir kılıf ile ayrılan, ölü ve canlı bakteriler, hücre döküntüleri ve vücut sıvılarının birikimidir. Bunlar vücudun herhangi yerinde oluşur ve bir mikroskobik büyüklükten basket topu iriliğine kadar çeşitli büyüklüklerde meydana gelebilir. Mikro apseler, karaciğer, böbrek ve zaman zaman da beyinde oluşur. İkincil olarak da bütün vücuda yayılar bakteriyel enfeksiyona yol açar. Daha büyük apseler (Çıban) deri altı ve kas içinde yerleşir ve yara enfeksiyonları sonucunda meydana gelir. Arcanobacter Pyogenes ile oluşan deri altı apseleri keçide yaygındır ve aynı organizma yaygın olarak, yeterli yataklama-altlık sağlamayan ahırlarda kapalı tutulan sığırların diz içlerinin yan kenarları ve dizlerin üzerinde apselere sebep olur. Sabit çürüten bu apseler, ineğin yere uzandığı her defasında dokunun yaralanıp ölmesi ve enfeksiyonla sonuçlanmasına neden olur. Kötü sağlık şartları bu durumu hızlandırır. Akciğer apseleri sekonder olarak Pneumoniye sebep olabilir.

* Göbek apseleri, enfeksiyonun doğumda veya doğumdan kısa bir süre sonra oluşması sebebiyle 1 haftalık yaştaki hayvanlarda nadir değildir. Göbeği tentürdiyot içerisine batırmak, genellikle bu problemi önler.

* Apseler ilk defa ortaya çıkarıldığı zaman, dokunulduğunda genellikle sıcak ve ağrılıdır. Bunlar ateş ve iştah kaybına sebep olabilir veya olmayabilir. Apseler tedavi edilmediğinde genellikle iki yol ile sonlanır. 1) Apseler büyümeye devam eder, kapsülü yüzeyde yırtılana kadar incelir ve etrafa irin boşalır. 2) Aktif enfeksiyon yavaşlar ve durulur. İltihaplanma ortadan kalkar ve irin de kapsül içerisinde kalır. Steril apseler olarak adlandırılan bu apseler, aylarca sabit kalabilir, irin ise yara izi dokusu ile değişir.

Apseler Hangi Bölgelerde Ortaya Çıkabilir?

  • Kaslarda,
  • Deri altı Dokularda,
  • Lenf düğümlerinde,
  • Kemiklerde.

Apse Belirtileri

  • İştah önemli ölçüde azalır.
  • İştahsızlıkla beraber zayıflık ve depresyon görülür.
  • Yüksek ateş görülür.
  • Vücudun ısısında artış meydana gelir.
  • Kaygı ve endişeli bakışlar.

Apselerin Oluşması Nasıl Önlenebilir-Nasıl Kontrol Altına Alınabilir?

  • Bazı sürülerde ciddi bir problem olan bu durum, bakteriyel popülasyonu aza indirmek için ahır yatakları veya zeminlerini buharla temizleyerek ve daha fazla yataklık veya altlık veya kauçuk/lastik hasır kullanarak en iyi şekilde kontrol altına alınabilir.
  • Hayvanların ortam koşullarını iyileştirmek.
  • Vitamin, mineral ve kalsiyum takviyeleri yapmak.
  • Yemleme veya Otlatma sonrasında düzenli olarak denetim yapmak.

Apseler Nasıl Tedavi Edilir?

* Apselerin tedavisi, yerleşimi ile belirlenir. Akciğer gibi iç organlardaki apselere muamele etmek için yegane yol, uzun süre antibiyotik terapisidir. Ancak bu işlem her zaman başarılı değildir. Sığırlarda karaciğer apselerinin kontrol altına alınmasındaki açık başarı, yemlerle sürekli olarak düşük seviyeli antibiyotiklerin yedirilmesidir.

* Apselerin erişilebilir operatif drenajı tedavi seçimidir ve bunu, günlük olarak Antiseptiklerle yıkama ve aynı anda antibiyotiklerin sistemik verilmesi takip eder. Eğer bir apseyi kendi kendinize açmaya karar verirseniz, ne yapıyor olduğunuzu bildiğinizden emin olun. Apseler, hematomlar (kan birikmesi) bataklık şişliği gibi eklem kapsülü şişmesi ve göbek fıtığı ile kolayca karıştırılabilir. Şüpheli bir durumla karşılaştığınız zaman hemen veteriner hekiminizi çağırmalısınız.


ineklerde apse tedavisi

Apseler Nasıl Tedavi Edilir?

Yorum Gönder

0 Yorumlar