Sığır, Koyun ve Kuzularda Kırıklar

Sığırlar, Koyun ve Kuzularda Meydana Gelen Kırıklar

* Kırıklar, raşitizm ve fosfor yetersizliği gibi diğer durumlarda artsa da, şükür ki çiftlik hayvanlarında sıkça oluşmaz. Kırıklar, tıbbi bir açıdan teorik olarak, daha küçük hayvanlar ve insandaki gibi çiftlik hayvanlarında da iyileştirilmelidir. Bu iyileşme, kırıkların oluşum yerlerine bağlıdır. Tekmeler, kapılarda yığılma dolayısıyla sıkışmalar veya kavgalardan dolayı oluşan kaburga kırıkları nadir değildir ve bunlar olay çıkmadan iyileşir. Ancak bacak kırılmaları, ergin hayvanlarda farklı bir husustur ve problem tıbbi olmaktan ziyade mekaniktir. 450 kg ve üzerindeki hayvanlarda, özellikle de hayvanın sizin ne yapmaya çalıştığınızı anlamadığı ve en iyisi kırık sarmada kullanılan cebire ve alçı uygulandığı zaman, kırılan uzun kemiklerin sabit tutulması aşırı zordur. Buzağı, koyun ve keçide bu problem o kadar büyük değildir. Ancak yine de bu işlem ortopedik ameliyat mahareti gerektirir. Küçük arka ayak bilek ve ön ayak bilek kemiklerinin kırıkları, en sık olarak atta oluşur ve içerinden vida, çivi ve veya haricen alçıya alma ile sabitleştirme kullanarak şurjikal tamir etmeye uysaldır.

* Ancak, uzun kemiklerin kırıkları ve ticari çiftlik hayvanlarının sınırlı değeri göz önüne alındığında, temkinli bir tatmin ile hayvan sahiplerinin çoğu ötenaziye ( hayvanın yaşamını sona erdirme) karar verir. Kırık tamiri, masraf ve sıkıntıları sebebiyle, genellikle sadece değerli safkan hayvanlar için savunulur.

Ayağı kırılan hayvana ne yapılır

Kırıkları Önleme

* Kırıklar kaza sonucu oluşur ve kazaların çoğunluğu biraz öngörülükle davranılırsa önlenebilir durumlardır. Bu durumda, hayvan sahipleri hayvanlarını düşünerek hareket etmelidir. Tehlikeleri önceden görmeye veya tahmin etmeye çalışmalı ve bunları uzaklaştırmaya gayret etmelidir. Düşmeyi önlemek için kaygan zemin üzerine kum yerleştirmek ve dışarının buzlu olduğu zamanlarda hayvanların içeride tutmak basit şeyler yardımcı olacaktır. Makineler döküntü eşya gibi malzemeleri mera veya çayır üzerinden uzak tutmak bütün tür kazaları azaltır. Sığırlar, özellikle de bazı sabırsız kişiler arkalarından kovaladıkları zaman dar kapılardan kalabalık halde geçtiklerinde sıkça kaburgalarının uç kısımlarını kırar. Kapı çerçevelerinin kenarlarını doldurmak ve sığırları yavaş yürüterek hareket ettirmek bu tip yaralanma oluşumundan korur. Bunların hepsi de biraz öngörülülük ve hayvanın sahip olduğundan daha fazla zeka ve kötü gidebilecek her ne ise onu anlamayı gerektirir.


Hayvanlarda kırık tedavisi

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. öncelkle verdiğiniz bilgiler için size cok teşekür ederim :)

    YanıtlaSil
  2. ellinize sağlık baya açıklayıcı olmuş

    YanıtlaSil