Midenin (Abomasumun) Yer Değiştirmesi

Midenin (Abomasumun) Yer Değiştirmesi Nedir?

* Bu durum, hemen hemen sadece yüksek konsantreli, yüksek sılajlı, komple yem rasyonları ile beslenen ineklerde doğuma yakın bir zamanda görülen süt ineklerinin bir problemidir. İştah azalması ve süt üretiminin düşmesi ile sonuçlanan, abomasumun veya dördüncü midenin ya sağ tarafa ya da sol tarafa bükülmesidir. Bu yer değiştirmelerin çoğu sol tarafa olur. Abomasum, Rumen’in(büyük mide) ön kısmının altına ve yukarı doğru kayar ve orada gaz ile şişer. Klinik belirtiler hemen hemen Ketozise benzer, böyle bir inek dane yem veya tahıllardan ziyade ot ve silajı tercihe eder. Aralıklı kabızlık, zaman zaman isal ve büyük ölçüde ağırlık kaybı meydana gelir. İdrar ve sütte ketonlar yönünden yapılan test pozitiftir.

* Buna sebep olarak ortaya atılan ve öne çıkan pek çok teori, kalsiyum eksikliği (hipokalsemi) sebebiyle Abomasum ve Rumen tonusunun(Elastikiyet ve kasılma) kaybolması, E vitamini veya selenyum yetersizliği ve gebe uterus tarafından Rumen’in yukarı kaldırılarak Abomasumun alta kaymasına yol açması gibi hususları kapsar. Bununlar beraber, rasyon en önemli faktördür. Çünkü bu durum, hemen hemen tamamen günde 1,820-2,270 gr veya daha fazla, uzun kuru otlarla beslenerek önlenebilir.

Midenin (Abomasumun) Yer Değiştirmesi Nedir?
midenin abomasumun sola kayması

Midenin(Abomasumun)  Yer Değiştirmesinin Nedenleri


İneklerde Midenin(Abomasumun)  Yer Değiştirmesi Tedavisi

İneklerde Midenin(Abomasumun)  Yer Değiştirmesi Tedavisi

* Sade ve mantıklı tedavi, Abomasumu pozisyonuna geri getirmek için, ineği sırtı üzerinde yuvarlamaya ve sırtı üzerinde ve ileri sallamaya dayanır. Bu uygulama, bazen dramatik iyileşme sağlar. Ancak tekrar geri dönmesi sık olur. Dışarıdan Abomasuma yerleştirilen ağır bir dikiş, Abomasumu yerinde tutacaktır. Ancak bu yaklaşım bir enfeksiyon riski taşır. Pek çok veteriner hekim, hayvanlara kalsiyum glukonat ve ishal yapıcı bir ilaç verildiğinde geriye dönme oranının azaldığını bulmuştur. Bu metot başarısız olduğu zaman, yegane başvurulan işlem ameliyattır ve oldukça da başarılı yapılır.






Yorum Gönder

0 Yorumlar